Gå til innholdet
Medlem av Elkonor — din landsdekkende elektrikerkjede
God belysning i en stue på en hytte i Setesdal

Hytte med gjennomtenkt og god belysning

På denne hytta på Hovden i Setesdal er belysningen både funskjonell og lekker.

Belysningen som er valgt i hytta er i utgangspunktet er verken spesielt dyre eller eksklusive. Det som skiller denne hytta fra mange andre er god planlegging med en belysningsplan tilpasset møblering, bruk og tekniske installasjoner. I stedet for å ha downlights spredd systematisk i taket, er de for eksempel samlet i grupper på to og to downlights i samme kasse strategisk plassert etter behov.

En god belysningsplan danner rammene for både stemningsfull og funskjonell belysning

Slik er spottene plassert

Takhøyden på hytta er kun 2,25. Da er det ekstra viktig å velge en downlight der lyskilden er godt inntrukket, som da ikke blender. Mange ønsker downlights som kan vippes eller justeres 360 grader. Da må man huske at lyskilden ligger lengre fremme i armaturen for å få denne funksjonen, og man får dermed økt blending.

Fordelen med One Soft-downlight fra Lyskomponenter, i tillegg til at den har lav blending, er at den kan felles inn i hull fra 68 til 83 mm - noe som er perfekt ved utskifting av eldre downlights. Den kan også monteres direkte i isolasjonen.

Downlightene er montert ca. 40 cm fra vegg og innredninger.

Sort kjøkken trenger mye lys

En kjøkkenbenk og bakplate i helsort trenger mye lys. Hytteeierne ønsket diskret belysning over kjøkkenbenken og valgte en LED-list med sort profil og sort deksel. De fem meter lange LED-stripene er montert helt inntil veggen slik at man ungikk å bryte den opp for ekempel ved ventilatoren.

Det er Elkonor-elektrikeren Stokkeland Elektro som har montert belysningen som er levert av Lyskomponenter.

LED-lister i bod og belysning under skråtak

Garasjen har samme panel som veggene i hytta for øvrig, og LED-striper er valgt for å skape et friskt og spennende. For å holde fargepalletten i de mørke fargene, er det benyttet sort profil med og sorte deksler.

På hemsen over stua er det skråtak og lavt under taket. Ved så lav takhøyde kan man få punktbelysning på gulvet der man heller ønsker jevn belysning. Et tips er da å øke antall punkter for å deretter dimme ned belysningen. En annen mulighet mange velger i dag er å legge en LED-stripe midt i taket. Det vil gi jevn og god belysning.

Hytta lyser opp i fjellheimen med godt utelys

Når en hyttefasade eller uteområde skal belyses er kunsten å finne den riktige balansen der naturen får spille hovedrollen. Man må for all del unngå blending.

Her er det valgt vegglamper fra Arca som kommer med kun nedlys eller opp- og nedlys og kan med fordel kombineres. Lyskjeglen skrår markant utover fra armaturen og danner en kubisk lyskjegle på bakkenivå. Dette gir en flott områdebelysning uten blending.

For å kunne nyte utsikten når mørket faller på, ble det valgt downlights fra Blocky med en nedtrukket kant på 6 cm, noe som også minimerer muligheten for blending.

Ønsker du en god lysplan eller pris på belysningsprodukter til hytta?